5 хв

2023: ІТ-ринок адаптується та знаходить точки росту

author avatar Володимир Білик
Talando Recruitment
ProIT: медіа для профі в IT

Наприкінці  2022 року CNA IT провели щорічне дослідження українського сегмента. Основний фокус - ринок праці та фактори впливу на тенденції рекрутингу та рівні зарплат. В дослідженні брало участь 88 компаній (продуктові та аутсорсингові) та було опитано понад 1900 ІТ спеціалістів.

Що відбувалося з попитом на ІТ-спеціалістів протягом 2022 року?

У 2021 році ринок ІТ був перегрітий підвищеним попитом на спеціалістів та конкуренцією за висококваліфікованих спеціалістів. Через це зростали зарплати та кількість людей які переходили в ІТ індустрію з інших сфер.

Протягом 2022 року попит на ІТ-спеціалістів впав на 30-35% у порівнянні з 2021 роком.

  • Навесні майже всі процеси застигли внаслідок близьких бойових дій та відновлення.
  • Влітку справи дещо пожвавилися, але було очевидно, що бізнеси готуються до погіршення ситуації та оптимізують витрати. По суті пожвавлення стосувалося закриття в першу чергу критичних позицій.
  • Особливо відчутним сповільнення попиту стало з вересня 2022. Кількість вакансій на junior та middle позиції суттєво скоротилася.
  • Станом на грудень зберігає тенденцію уповільнення з епізодичними сплесками в окремих нішах (зокрема, кібербезпека та хмарні технології).

Фактори, які вплинули на сповільнення попиту:

  • Постпандемічна адаптація світового ІТ. Наслідки масштабного перегріву світового ІТ-ринку в минулі роки (особливо починаючи з початку пандемії в 2020 році) та спроби реорганізації в умовах кризи.
  • Спекуляції та обвал окремих ніш ІТ-ринку (наприклад, обвал криптоіндустрії в жовтні-листопаді після піку зростання навесні).
  • Світова економічна криза — зростання цін на енергоносії, подальші перебої з ланцюжками постачання та збіднення населення.
  • Скорочення діяльності українського аутсорсу. З одного боку, завершилася співпраця з росією та білорусією. З іншого боку, західні замовники мають обмежений інтерес до співпраці з українськими компаніями внаслідок війни.
  • Обстріли енергетичної інфраструктури та перебої з електропостачанням відлякали деяку частину іноземних партнерів.

Згідно з нашим дослідженням, наразі більшість ІТ-компаній фокусуються на утриманні персоналу та оптимізації поточних витрат з розрахунку на довгострокову перспективу.

Через це рекрутинг-процеси або заморожені, або використовуються точково. Основний інтерес сконцентрований на спеціалістах рівня senior-lead.

Водночас багато компаній активно виходять або переходять на нові ринки та наймають кандидатів з інших країн. Це спричинило зростання запитів на дослідження ринків ЄС.

Варто зазначити, що хоча попит на спеціалістів загалом став меншим, вимоги до спеціалістів зросли у порівнянні з минулим роком. Причина: якщо компанії збираються наймати нових працівників, це мають бути висококваліфіковані спеціалісти, чия робота відчутно вплине на розвиток проєкту.

Яка ситуація з заробітними платами в ІТ станом на кінець 2022?

Внаслідок нестабільної економічної ситуації та зовнішніх загроз, зростання заробітних плат ІТ-спеціалістів сповільнилося для всіх рівнів досвіду.

Варто зазначити, що значного падіння заробітних плат вдалося уникнути внаслідок наступних факторів.

  • Відносно невеликий для ІТ-сегменту український внутрішній ринок.
  • Значна частина українських компаній працюють на європейських, американських, азійських ринках — початок бойових дій не обірвав їхні грошові потоки.
  • Частина українських компаній частково (відкриває офіси) або повністю релокується в інші країни (Польща, Чехія, Португалія, Велика Британія, Іспанія тощо), куди можна евакуювати працівників, наймати нових та продовжувати роботу в стабільному режимі. Це спричинило збільшення запитів на ринкові дослідження для ІТ-ринків країн ЄС.
  • Більшість іноземних компаній залишилися на українському ринку.

Водночас інфляція в країні створює враження, що цифри значно вищі. Але якщо порівнювати купівельну спроможність та зарплати, в деяких випадках (а саме зарплати спеціалістів рівня junior та middle) можна помітити невелике зниження мінімальних рівнів через зростання інфляції протягом Q2-Q3.

Сповільнення інфляції в Q3 надає оптимізму на 2023 рік. Цей фактор не такий впливовий для спеціалістів рівня senior+ та lead попит на яких зберігається на відносно високому рівні.

  • На початку 2022 року зберігалися тенденції 2021 року. Станом на кінець лютого 2022-го року (перед повномасштабним вторгненням) спостерігалася тенденція зростання зарплат затребуваних спеціальностей на 5%.
  • Наприкінці весни та влітку 2022 можна було спостерігати відкат на рівні кінця 2021 року. У деяких випадках було помічене зменшення початкового рівня зарплат для junior спеціалістів (у порівнянні з 2021 роком). Протягом осені така тенденція зберігалася. Наплив світчерів з інших сфер в ІТ є одним з факторів зменшення початкового рівня. Але світчери не вирішують потребу в висококваліфікованих спеціалістах.
  • Заробітні плати спеціалістів рівня senior та lead трималися на рівні 2021 року. В окремих нішах (пов’язаних з криптовалютами в Q2 та машинним навчанням в Q3, хмарними технологіями та кібербезпекою в Q4) спостерігалися сплески зростання на 10-15%. У випадку з криптовалютами, сплеск зійшов нанівець. Проте, у випадку з машинним навчанням та хмарними технологіями дотичними до data science зберігається на високому рівні.
  • Багато компаній почали оптимізацію витрат. Наприклад, деякі компанії скасували українське медичне страхування для переселених працівників. Також скоротилися такі речі, як тімбілдинги, відрядження та корпоративне навчання.
  • Окремо варто згадати сірі ніші gambling, які дефакто знаходяться в паралельній реальності та не так сильно потерпають від економічної ситуації. Наразі gambling компанії можуть дозволити собі порівняно вищі зарплати ніж решта ніш. Станом на кінець Q4 різниця становила в середньому 15-20% серед більших гравців.

Зарплати за рівнями кваліфікації

Зарплати junior спеціалістів коливаються між зменшення на 5% в аутсорсі до збільшення на 2-5% в продуктових компаніях та аутсорсах.

  • Головний фактор — зменшення кількості робочих місць для початківців. Компанії зосередженні на утриманні персоналу та оптимізації витрат. Також треба враховувати скорочення.
  • Один із ключових факторів падіння попиту — збільшення людей, які переходять в ІТ з інших індустрій. За рахунок збільшення конкуренції за робочі місця середня зарплатна пропозиція для початківців тримається на рівні кінця 2021 року в продуктових компаніях та зменшилася до 5% в аутсорсових компаніях.
  • Водночас попит на спеціалістів рівня junior+ (1-2 роки роботи) зріс протягом року і це призвело до зростання зарплат в середньому на 2-5%. Особливо великий попит на таких спеціалістів в сферах з обмеженим пулом талантів - embedded software, IoT, DeFi.
  • Водночас компанії виявляють інтерес до початківців через можливості навчання під потреби компанії та, як наслідок, сильну лояльність зі сторони таких спеціалістів.

Зарплати middle спеціалістів зросли в середньому на 5-10% протягом року.

  • Основний фактор: великі проєкти потребують багато людей, які можуть підтримувати працездатність продукту.
  • На початку війни багато іноземних компаній почали активно наймати українських розробників, більшість з яких припадали на рівні кваліфікації middle-middle+.
  • І є негативні фактори - зміна фокуса рекрутингу у роботодавців. Зараз компанії більше зацікавлені в висококваліфікованих спеціалістах, які можуть напряму вплинути на розвиток проєкту та його перспективи.
  • Також треба враховувати хвилі скорочень. В цьому контексті утримання великого корпусу мідл-спеціалістів є неціноефективним підходом, який потребує оптимізації для втримання компанії на плаву.

Зарплата висококваліфікованих ІТ-спеціалістів (senior і вище зі стажем від 2–6 років) тримається на рівні 2021 року з епізодичними зростаннями до 15% у затребуваних нішах (наприклад, finance\banking, machine learning, в минулому крипто, cybersecurity).

В усіх випадках також варто враховувати фактор мобілізації — багато ІТ-спеціалістів пішли на фронт захищати країну, і це створює брак кадрів.

Зміни зарплат розробників з 2021 до 2022 виглядають таким чином:

 JavaPythonPHPFront-EndRuby.NetNode.jsiOS
Middle17%10%7%8%9%12%6%7%
Senior5%8%12%6%10%11%9%6%

Попит на C-level значно впав у порівнянні з 2021 роком, але це не відобразилося критично на рівнях зарплат.

  • Компанії не шукають зміни топ-менеджменту в часи нестабільності. Через це, коли компанії починають шукати нових топменеджерів - вимоги та очікування до них значно більші, зокрема в сфері risk management та business continuity planning.
  • У випадку з іноземними компаніями грає роль скорочення українського менеджменту через зовнішні ризики.
  • Дається взнаки відносний брак пулу висококваліфікованих спеціалістів.
  • Велика кількість спеціалістів мають завищені очікування, які не співвідносяться з їхніми навичками та досвідом.
  • Окрім цього, сегмент C-level спеціалістів підпав під скорочення через оптимізацію витрат. Їхні задачі розкидають на решту менеджменту.
  • Були випадки, коли компаніям вдавалося наймати топ-менеджерів із зарплатою на 50% нижчою, ніж на попередній посаді, але це стосується лише посад CEO, COO, CFO. Технічний C-level (CTO, CIO) має стабільний попит.
  • Водночас протягом Q2 та Q3 спостерігався сплеск інтересу до CMO зі сторони крипто компаній. Це було основним рушієм зростання рівня зарплат в сфері.

Зміни середнього рівня зарплат С-level з 2021 до 2022:

 

CEO

CTO

COO

CMO

2021

5500

7700

4700

4350

2022

6000

8900

5200

4800

Суб'єктивний прогноз на 2023 рік

Непередбачувана ситуація на фронті може зробити будь-який прогноз сумнівним. Так чи інакше ринок буде адаптуватися — це показав 2022 рік.

Так чи інакше українським ІТ спеціалістам буде де працювати. Позиція іноземних партнерів напряму залежить від ситуації на фронті та його впливу на мирні території.

Загострення ситуації на початку Q4 відлякало багато іноземних компаній, проте скорочення обсягів обстрілів стабілізує ситуацію. Якщо подібних подій не буде протягом 2023 року - інтерес іноземних компаній буде зростати.

Попит на спеціалістів буде поступово відновлюватися протягом Q1 2023 та вийде на тенденцію Q3 2022 в Q2 2023.

В плані зарплат суттєвих змін ситуації не очікується. В окремих нішах будуть сплески інтересу. Тенденція зростання інтересу до спеціалістів в нішах машинного навчання, хмарних технологій та кібербезпеки залишається стійкою.

Приєднатися до company logo
Продовжуючи, ти погоджуєшся з умовами Публічної оферти та Політикою конфіденційності.