ProIT: медіа для профі в IT
3 хв

Асоціація IT Ukraine звернулася до Верховної Ради із закликом обговорити з ІТ-спільнотою ризики для економіки країни й ІТ-індустрії, закладені у проєктах законів щодо нових умов мобілізації

author avatar ProIT NEWS

Асоціація IT Ukraine повідомляє, що розуміє мету проєктів Законів України 10378 та 10379 щодо мобілізації та підтримує прагнення до справедливості й намагання законодавчо вирішити низку проблем, які наразі має держава щодо військового обліку та проходження військової служби.

Проте Асоціація акцентує увагу влади на ризиках, що несуть у собі ці проєкти законів для стану економіки країни, свобод громадянського суспільства та перспектив розвитку ІТ-індустрії країни.

Найбільш критичними ризиками для держави та суспільства Асоціація IT Ukraine вважає такі:

  1. Право керівника ТЦК та СП ініціювати внесення до Єдиного реєстру боржників інформації щодо осіб, які не виконали обов’язки, визначені ПЗУ «Про мобілізацію…», та подальше їх обмеження у правах. Така норма створює значне корупційне підґрунтя й одночасно порушує громадянські права українців, що є неприпустимим.
  2. Перегляд КМУ Порядку бронювання військовозобов’язаних протягом місяця з дня опублікування цього Закону.
  3. Обовʼязок громадян реєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста.
  4. Обмеження осіб, які перебувають за кордоном, в отриманні консульських послуг за відсутності військово-облікових документів.
  5. Примус для підприємств забезпечувати виконання громадянами військового обов’язку.
«Українські ІТ-компанії конкурують із потужними компаніями на міжнародній арені, вкладають багато зусиль для промоції можливостей та переконані у надійності українського ІТ, адже з Україною замовники не охоче працюють через війну – ми в «червоній зоні». Але з ухваленням новацій ПЗУ зростає ризик, що ІТ-компанії України будуть змушені відкривати офіси в інших країнах та скорочувати кількість українських команд», – йдеться у повідомленні Асоціації.

Асоціація IT Ukraine зазначає, що за даними Національного банку України, за 11 місяців 2023 року експорт ІТ-послуг впав на 7,3% і становить $6,1 мільярда, що на $482 мільйони менше, ніж у цей самий період минулого року ($6,6 мільярда). Попередній, 2022 рік IT-індустрія закрила із рекордним показником експорту – $7,34 мільярда. Це найбільша сума за часи незалежності. На IT припадає майже половина всього експорту послуг.

Запропоновані положення законопроєктів, на думку Асоціації IT Ukraine, негативно вплинуть на подальші показники експорту, а також зменшать валютну виручку країни.

Асоціація IT Ukraine також застерігає від обмеження прав громадян, які перебувають за межами України, що витікає із норм проєктів законів 10378 та 10379 і прямо суперечить ст. 25 Конституції України, а 65 тисяч осіб – IT-спеціалістів та близько 120 тисяч осіб разом із членами сімей є важливим демографічним фактором для відновлення України.

Примус підприємств забезпечувати виконання громадянами військового обов’язку, який передбачається законопроєктами, суперечить суті підприємництва, а саме досягненню економічних і соціальних результатів та отриманню прибутку.

Вилучення робочого ресурсу компаній і призначення співробітників на системне виконання положень ПЗУ: вручення повісток, супроводження військовозобов’язаних громадян до ТЦК, забезпечення проходження служби у військовому резерві тощо очікувано призведе до зменшення робочих місць в ІТ-індустрії.

Окремі положення законопроєктів, на думку учасників Асоціації, несуть суттєві ризики для держави та громадян, зокрема: суперечать нормам Конституції України, які є непорушними, в тому числі у воєнний час, зокрема статей 25 та 28; містять значні корупційні ризики в частині запровадження нових процедур мобілізації; концептуально не узгоджуються з інститутами судового та виконавчого провадження в Україні; містять суттєвий ризик для стабільності економіки країни через недоотримання податків і зборів у державний та місцевий бюджети, а також зменшення валютних надходжень.

ІТ-індустрія попри всі обмеження єдина у перший рік повномасштабної війни збільшила податкові надходження до зведеного бюджету України на 13,7%.

Наразі сукупний розмір допомоги від ІТ-галузі Силам оборони України становить близько 100 мільйонів гривень на день. Окрім донатів, ІТ-індустрія України – це кібервійська, розробка ІТ-продуктів для ефективного вирішення різноманітних задач (як для військових, так і для цивільних), а також потенційні робочі місця для ветеранів та вже набутий досвід в їх інтеграції.

Асоціація висловила готовність у скорочені терміни надати свою допомогу та долучити експертів до обговорення, пошуку компромісу й доопрацювання законопроєктів.

Асоціація наголосила, що підтримує ініціативу КМУ щодо перегляду чинного Порядку бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час і з метою забезпечення балансу інтересів держави й бізнесу пропонує долучити Асоціацію IT Ukraine до робочої групи за цим напрямом.

Підписуйтеся на ProIT у Telegram, щоб не пропустити жодної публікації!

Приєднатися до company logo
Продовжуючи, ти погоджуєшся з умовами Публічної оферти та Політикою конфіденційності.